maanantai 18. helmikuuta 2013

ILOA VAI NOLOA

 
Tällainen juttu oli uusimmassa Lapsemme lehdessä. Jutussa käsitellään sitä kuinka sosiaalisessa mediassa on helppo vaihtaa kuulumiset ja myös oman lapsensa kuulumiset.
 
Jutussa korostetaan sitä, että lapsillakin on oikeus yksityisyyteen. Monissa postauksissa ja päivityksissä ihmiset kertovat avoimesti ja tarkkaan neuvolakäynneistään, nukkumisesta, vatsavaivoista tai lastensa syömisistä. Ylipäätään kasvun eri kausista kerrotaan paljon. Yleensä nämä asiat ovat julkaisijalle tärkeitä ja niistä ilahtuvat ja saavat voimia myöskin muut lapsiperheet.
 
Itsekkin olen jo pidemmän aikaa seurannut blogeja, joissa kerrotaan ja kuvataan avoimesti lapsiperheen arkea. Mutta itse kun aloin bloggaamaan tein sen päätöksen, että H:t eivät kuvissa tunnettavasti näy enkä käytä heidän oikeita nimiään. Toki kerron heidän elämästään ja sattumuksistaan, mutta koitan pitää rajan julkisen kerronnan ja yksityisyyden välillä. Jutussakin kehotetaan miettimään ennen kuin julkaisee mitään lapsistaan, että miltä se näyttää ensi vuonna tai vaikkapa kymmenen vuoden päästä.
 
Facebookkia olen karttanut kuin ruttoa näihin päiviin saakka ja taidan vielä jatkaakin. Tiedän että sinne lasteni kuvat ovat kyllä päätyneet. Olen juuri miettinyt koko facebookkia, että meillä käy kotona vieraita syntymäpäivillä tai muuten ja napsivat kuvia. Sitten saattaakin olla kansiollinen kuvia minun kodistani ja lapsistani netistä, vaikka en itse sitä päätöstä kuvien julkaisusta ole tehnytkään. En voi suojella lapsiani vaikka itse haluaisinkin.
 
Jurritan tässä asiassa varmasti jonkun mielestä, mutta olkoot! Mulle voi lähetellä kirjeitä tai sitten soittaa puhelimella, ei kyllä tosin sentään 014 -alkuiseen numeroon. No eipä kukaan soittele, kun ne on siellä facebookissa ja mulle siellä tapahtuneet asiat tulevat sattuneesta syystä hiukan viiveellä. Tyyliin; no sehän on jo vanha juttu!
 
Täällä siis ruikuttaa patavanhoillinen kaveriton kirjepaperin kannattaja, joka pitää blogia sillä periaatteella, että kunhan nyt ei kukaan vieras tätä lukisi.
 
ILOA VAI NOLOA, SANOPPA SE!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti